2015-12-25 Höganäs

Bilder: Lotshuset efter renoveringen

Lotshuset nere i Höganäs hamn har genomgått en totalrenovering, både på in- och utsidan. Nu är det mesta klart och om ett par veckor flyttar personalen som arbetar i hamnen in.

Det ljusgrå huset ligger ensamt på gräsplanen ovanför hamnen med fantastisk utsikt över hamnområdet och Danmark. När det byggdes hyste det hamnens lotsar, som arbetade dygnet runt och hade både sovplatser och skyddsrum i huset.
Efter att ha varit konstnärslokal och därefter stått tomt i många år, är det återigen hamnpersonal som flyttar in. Här finns numera ett fräscht kök och matsal, en skrivbordsavdelning, ett kontor och ett konferensrum med finfin utsikt.

– Några detaljer är kvar, säger Johan Walther, logistikchef, som tillsammans med hamnkoordinator Joachim Svensson planerat renoveringen invändigt. Och så ska vi försöka ordna en skeppsklocka här, med 2014 ingraverat för att markera renoveringen och att huset åter kommer till användning.

Anders Hannercrantz, ansvarig för fastighetsförvaltningen på Höganäs har styrt över den utvändiga renoveringen. Huset har fått ny fasad, som numera är grå och matchar Höganäs hamnkran, och fönstren är vidgjorda och vitmålade. Inomhus är trappan målad, toaletterna renoverade och nya skeppsgolv är lagda. Murstocken – förr värmde lotsarna upp huset med kol – är nyputsad.

– Yttertrappan ska göras vid och uteplatsen och buskarna runt omkring behöver vi också göra vid, säger Joachim Svensson, som kommer att ha sitt kontor i huset.